Zostań Architektem 3 - wysooooko do chmur! Albo trochę niżej ;)

Dla własnej satysfakcji!
Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Origin ID: Dels

Zostań Architektem 3 - wysooooko do chmur! Albo trochę niżej ;)

Post autor: SimDels » środa 22 maja 2024, 20:18

Na początek spis ditychczasowych wyzwań w ramach cyklu "Zostań Architektem";

#simtopiabuild1 "Zostan architektem 1" viewtopic.php?f=43&t=4164 (zamknięte)
#simtopiabuild2 "Zostań Architektem 2" viewtopic.php?f=43&t=4633 (zamknięte)
#simtopiabuild3 "Zostan Architektem 3" viewtopic.php?f=43&t=5017 (Otwarte! Oczekujemy na zgłoszenia prac)

A poniżej zasady trzeciego wyzwania :)

Dawniej nasze miasto miało urokliwa panoramę ,zwłaszcza od strony jeziora a to dzięki zlepkowi starej zabudowy i wyniosłej wieży Świątyni Ślubów. Obecnie po wielu zawirowaniach dziejowych od nowa tworzymy to miejsce. Czym była by jednak panorama miasta gdyby nie wieże świątyń lub inne dominująca charakterystyczne budynki?
W tym wyzwaniu na miejscu po dawnej świątyni urzędnikom miejskim zamarzyło się nie koniecznie odbudowanie świątyni ale stworzenie w tym miejscu ponownie wysokiej budowli, jakiejś wieży lub budynku z wieżą. Oddajemy pełną swobode twórcom projektów, ważne jednak by budowla miała cztery kondygnacje (na fundamencie można opcjonalnie wyciągnac wysokośc bardziej ale nie jest to konieczne). Wieża / wysoki budynek ma dominowac nad centrum miasta więc będzie też jakby symbolem miasta, akcentem widocznym i punktem orientacji dla turystów ;)
Styl dowolny; od wieży kościelnej po biurowiec i podobnie funkcja dowolna ale najlepiej publiczna od "nieokreslonej" przez park, pub,muzeum itd...aż po np. cmentarz z wysoką wieżą kaplicy ;P Stawiamy na kreatywność.[/b]

To samo dla uporządkowania w zasadach:

1.Stwórz parcelę o dowolnej publicznej funkcji i formie (od biurowca po wieżę zegarową)
2.Wizytówka w panoramie miasta musi być widoczna, buduj wysoko na 4 piętra, możesz podniesc fundament.
3.W galerii udostępnij pracę z hasztagiem #simtopiabuild3
4.Pokaż w tym temacie 3-4 fotki swojej pracy
5.Jesli chcesz ,prześlij dwie propozycje! Masz czas do 30 Września (30.09.2025)
Załączniki
22.05.jpg
14.05.jpg
simbuild2.jpg
Więcej moich chałupek i inszych rzeczy znajdziesz tu na forum oraz na SDW i BSR. Masz pytania ? Pisz śmiało :)
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak

Post autor: SimDels » poniedziałek 17 cze 2024, 23:39

Biuro 'Delsowe Domki Corp." przesłało pierwszy projekt, to biblioteka miejska spełniająca wymóg "wyniosłości" dzięki wieżowej kopule.
Pewien radny znany z tego, że ciągle mlaska jak mówi, prawie zakrztusił się bułą przeglądając wizualizacje tego projektu ,stwierdził także, że to paskudztwo nie powstanie w jego mieście ale jak wiadomo to nie tylko jego miasto i on sam nie zdecyduje tak więc projekt przyjęto oczekując z niecierpliwością kolejnych propozycji :)

Biblioteka w galerii: https://www.ea.com/pl-pl/games/the-sims ... axis=false
Załączniki
b1.jpg
b2.jpg
b3.jpg
b4.jpg
Więcej moich chałupek i inszych rzeczy znajdziesz tu na forum oraz na SDW i BSR. Masz pytania ? Pisz śmiało :)
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak

Post autor: SimDels » piątek 08 sie 2025, 23:05

I tak, dzięki ostatniemu głosowi oddanemu przez Kami w poprzedniej odsłonie wyzwania, reaktywujemy naszą długotrwała zabawę :) Zasady powyżej, czekamy na zgloszenia :12-smiling-face-sunglasses:

Aktualna panorama dzielnicy śródmiejskiej po zagospodarowaniu dwóch parceli w poprzednich cześciach zabawy oraz ponownie aktualne miejsce budowy:
Załączniki
08.08uuu.jpg
08.08bcde.jpg
08.08bcdefg.jpg
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Kamelia
Budowniczy
Budowniczy

Post autor: Kamelia » sobota 09 sie 2025, 19:35

Finanse nie były wystarczające. Dlatego Rada Miasta postanawiała że odnowi tylko starą wieże ciśnień stojąca w parku. Bryłę odnowiono , zbiornik retencyjny przerobiona na basen dla mieszkańców. Z powodu braku funduszy zdecydowano się na modne ostatnio siłownie pod chmurką. Mieszkańcy przybili tłumnie na otwarcie, na ostatnim piętrze zdecydowano się na punkt widokowy z widokiem na panoramę miasta.
Siłownia Pod Chmurami
Ok , fajnie spędziłam popołudnie i ranek budując ta siłownię . Tylko podstawka, i jeden dywanik z zestawu świątecznego. Myślę że cegła jest tu na miejscu patrząc na sąsiedztwo, jakoś nie pasował mi tu nowoczesny budynek. Nie wykluczmy ze zrobię drugą, bardziej przemyślaną , to taki impuls był. @SimDels nie wiem do kiedy jest termin, czy nie zauważyłam daty ?
Załączniki
09.08.2025_18-41-11.png
09.08.2025_18-43-01.png
09.08.2025_18-41-42.png
09.08.2025_18-56-13.png
wład­czy­ni krainy bez uczuć...

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak

Post autor: SimDels » niedziela 10 sie 2025, 16:34

Piękna praca Kami! Może dajmy sobie czas powiedzmy do końca (30go) września? Tak zedytuję w zasadach ale oczywiście zawsze możemy to zmienić jeśli będzie pilna potrzeba.
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny
Origin ID: Percival159

Post autor: Percival159 » poniedziałek 11 sie 2025, 14:37

Obie prace świetne. :a_bravo: :a_bravo: :a_bravo: Siłownia Kami zachęca do odwiedzin jako miejsce regeneracji, wypoczynku i ćwiczeń na świeżym powietrzu, wieżyczki i otoczenie przeurocze. Biblioteka Miszy - bardzo pomysłowa, i jeśli chodzi o wygląd niesamowicie dopasowana do dwóch pozostałych prac.

Cieszę się, że termin jest do 30 września, bo zaczęłam klecić klub nocny i dzięki temu terminowi, wiem, że zdążę. Póki co jest już pierwsza wersja bryły i ogromny transparent z nazwą klubu. :D ;) Architektonicznie raczej nie mam szans Was dogonić, ale myślę, że będzie to dość "ciekawe" studium kiczu, poniekąd związane z nazwą przybytku. Ale co tam, jak się bawić, to się bawić! :12-smiling-face-sunglasses: :13-thumbs-up: :01-grinning-face:
"Ukarani czy bezkarni –
Ciemność im na nerwach gra.
Bezimienni, legendarni –
Omawiają przyjście dnia".
(J. Kaczmarski)

Awatar użytkownika
Kamelia
Budowniczy
Budowniczy

Post autor: Kamelia » poniedziałek 11 sie 2025, 15:48

Dokładnie to tylko zabawa @Percival159 , cieszę się że zobaczę Twoją pracę. Właściwie na tym rozmiarze działki i tą wysokością to chyba publiczna parcela najbardziej leży.
wład­czy­ni krainy bez uczuć...

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny
Origin ID: Percival159

Post autor: Percival159 » środa 13 sie 2025, 20:44

@Kamelia też myślę, że publiczna parcela najbardziej tu pasuje. No chyba, że jakiś wieżowiec z mieszkaniami na wynajem, choć z drugiej strony patrząc na budynki, które już powstały, to wygląda na to, że buduje nam się właśnie dzielnica handlowa i rozrywkowa: (galeria Ali) a obok restauracja (Marvi). A na największej parceli póki co stoi roboczo budynek Rady Miasta, zrobiony przez Delsa.
"Ukarani czy bezkarni –
Ciemność im na nerwach gra.
Bezimienni, legendarni –
Omawiają przyjście dnia".
(J. Kaczmarski)

Awatar użytkownika
Kirka
Budowniczy
Budowniczy
Origin ID: KirrkaNa

Post autor: Kirka » wtorek 09 wrz 2025, 20:00

@SimDels bardzo, ale to bardzo podoba mi się parcela wybudowana przez Ciebie. To fantastyczna bryła idealnie odpowiadająca jej funkcji czyli bibliotece.
@Kamelia świetny, dosyć nietypowy pomysł na wykorzystanie starej wieży ciśnień jako punktu widokowego, u podnóża, którego można ćwiczyć. To jest nie tylko wieża ciśnień - to wieża marzeń o idealnej sylwetce :)

Firma KirrkaNa od wielu miesięcy zajmowała się różnymi projektami - sprzątaniem, odnawianiem, budowaniem w światach House Flipper i House Flipper 2, renowacją pokoi w Hotelu Renovator czy w końcu budową parków rozrywki w sieci Beyond. Gdy jednak pojawiło się wyzwanie rzucone przez władze simowego miasta, potraktowała je priorytetowo, porzucając poprzednie prace.
Powstał projekt parceli, która jest nie tylko wyniosła, ale (mam nadzieję) połączy mieszkańców we wspólnych celach. Jest to parcela społeczna, z głównym naciskiem na tzw. community garden. Jednak znajdą tu zajęcie nie tylko fani ogrodnictwa, ale także kreatywne dusze i fanatycy ekologii. Natomiast nie mają tu czego szukać handlarze. To nic straconego wszak hala targowa znajduje się na parceli obok.

Oto przed Państwem Ogród Botaniczny "W świecie roślin"
link do Galerii:
https://www.ea.com/pl-pl/games/the-sims ... axis=false
.
oranżeria.jpg
'
ogród.jpg
'
kwiaty.jpg
'
stolarnia.jpg
.
Jest jeszcze podziemie, w którym uprawiane są egzotyczne rośliny, np. kwiaty śmierci, smocze owoce, kosmiczne grzyby (i nasze grzybki też :)). Oczywiście wampiry też znajdą coś dla siebie. Również w piwnicy mogą szaleć ekolodzy:
'
krowokwiat.jpg
Firma KirrkaNa zaprasza :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyzwania”