@Alibali @SimDels - Muszę powiedzieć, że Ala zadała mi nie lada zagadkę z tymi pieniędzmi, które mogą przenosić się Simami do Galerii, a potem do gry innego gracza. Przyznam szczerze, że nie wiedziałam, że tak można! Tym bardziej, że zawsze wrzucałam moich simów do Galerii już po edycji, z jakimiś pieniędzmi na koncie, często wręcz obrzydliwie bogatych, a potem gdy pobierałam ich z Galerii do nowej gry, to bidy z nich były, 22 tysie na koncie i ani simoleona więcej! Zbójcy ich po drodze okradali, czy jak?
Myślałam, kombinowałam, aż mi się zwoje przegrzewały!

Bo skoro Ala pisze, że tak można to zrobić, no to pewnie tak robiła i dało się. Tylko czemu, ja nie mogę? A chciałabym móc, bo to byłoby cudowne pobierać sima bogatego i nie chrzanić się z kupowaniem małej działki i z przenoszeniem go w tę i z powrotem.

Po przeczytaniu Delsowego wpisu, tego nad moim, gdzie Dels mówi, że dodaje Simom kasę przez MCCC, pomyślałam sobie, że pewnie chodzi o to, że ja dodaje motherlode(m), czyli kodem i dlatego bogactwo się nie zapisuje...
Koniec, końców postanowiłam potestować temat na nowym zapisie gry... Oczywiście jako pierwszy ładuje się wtedy CAS i proponuje stworzenie historii nowemu Simowi. Podziękowałam grzecznie, gra władowała do CAS-u jakiegoś randoma, a ja w polu wyboru "Dodaj Sima", kliknęłam opcję "Dodaj Sima z Galerii", a potem (z Galerii) wybrałam rodzinkę Lessenów, tych z Siedliszcza, i zamieniłam randoma na nich. Zatwierdziłam ich w CAS, pojawiła się plansza wyboru pory roku, a potem z miast wybrałam Wierzbową Zatoczkę i ku mojemu zaskoczeniu, okazało się, że moi Simowie, czekający aż wybiorę im dom, mają na koncie te cholerne 558 497 simoleonów! Kupiłam im najbogatszy dom w Wierzbowej (produkcji EA) i byłam w siódmym niebie...
Super! - pomyślałam, to jeszcze przetestuję Vitalija, bo Vitalij w Galerii powinien mieć coś około 190 tysiaków... Z widoku miasta, klikam ikonkę Galerii w prawym górnym rogu, wybieram Vitalija, zatwierdzam, patrzę na planszę... i kicha!! 22 tysiące simoleonów na koncie!

Gdzie reszta?! Simibóg jeden wie... Nie będę już opisywać, jakie jeszcze koncepcje miałam po drodze, ale w końcu doszłam, o co tu biega.
A mianowicie, Sima galeryjnego możemy wstawić do gry na dwa sposoby:
1. Z planszy widoku miasta (np. Wierzbowej) lub planszy "Światy mieszkalne", klikając na Galerię w prawym górnym rogu, wybierając Sima z Galerii i umieszczając go w konkretnym domu. Wtedy nie ma bata... taki Sim będzie miał 22 tysiaki na koncie i ani simoleona więcej. Ja zawsze w ten sposób wstawiałam Simy galeryjne, dlatego zawsze były obdarte i ubogie jak myszy kościelne;
2. Z planszy widoku miasta, klikając w dolnym prawym rogu ikonkę: "Stwórz nową rodzinę, którą chcesz wprowadzić", wtedy ładuje się CAS, w którym klikamy opcję "Dodaj Sima" w lewym dolnym rogu (w tym rozwijanym menu), a potem "Dodaj Sima z Galerii". Wybieramy Sima z Galerii, pojawia się wtedy pole wyboru: "Połączyć rodziny?" Z dostępnych opcji "połącz", "zamień" i "anuluj" wybieramy "zamień". A potem już tylko zatwierdzamy w CAS i mamy ludzika ze wszystkimi finansami, które posiadał - kiedy został stworzony i wysłany w świat. Udało mi się w ten sposób umieścić w grze i Vitalija, i Lessenów wraz z simoleonami, które dostali, idąc do Galerii. U mnie się to sprawdza, u Was pewnie też zadziała, choć pełnej gwarancji nie daję.
Nie testowałam dodawania z biblioteki przez CAS, ale przypuszczam, że działa podobnie, jak ktoś chce może sprawdzić.
Tak, że Alu, dzięki Tobie czegoś nowego się dziś nauczyłam.
EDIT: Sprawdziłam jeszcze Simów nie moich a mianowicie dwóch Delsowych, dodałam ich z Galerii przez CAS: Ralfa, który miał na koncie tylko około 10 000, ten to już nieprzyzwoicie zaszalał!!!

Miał mniej, niż gra daje na start, a potem pobrałam przez CAS jednego z Delsów i ten miał, uwaga: 9 854 285 simoleonów! To, to rozumiem!
..............................................
Widzę, że ruszyło drugie rozdanie. Jeśli nie będzie chętnych, to poproszę o parcelę
numer 3, coraz bardziej mi się ta parcelka podoba.

Ale ta prośba nie jest taka, że muszę koniecznie, jeśli ktoś ma plan na nią i chciałby go zrealizować, to nie ma problemu.
P.S. Fajny komiks o pierwszych mieszkańcach!